Graciëla Martha Logo

Waarom een calorietekort niet zorgt voor blijvend gewichtsverlies

Wow, say what?

Minder calorieën eten dan dat je verbrand betekent toch gewoon dat je afvalt? Wat is dit nu weer voor theorie zal je misschien denken..

Yep, natuurlijk val je af als je minder gaat eten dan dat je lichaam eigenlijk nodig heeft. Maar als je niet de juiste voedingstoffen binnen krijgt, dat wil zeggen niet voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen dan functioneert jouw lichaam niet optimaal. Het is je energie, de benzine die je nodig hebt om de dagelijkse dingen te kunnen doen.

calorieëntekort

Niet minder eten maar ánders eten is de truc

Misschien is het puur gemak of simpelweg de kennis die ontbreekt, maar veel mensen die willen afvallen gaan mínder eten maar niet zozeer ánders eten. Als je minder eet dan dat je voorheen deed dan krijg je natuurlijk honger, en een hongergevoel is alles behalve optimaal als je gezonder wilt gaan leven. Je hoort géén honger te krijgen tijdens het afvallen.

Gezond eten

En als je nu denkt; Het zal me wat, ik val tenminste wel af 😜

Dan wil ik je zeker niet ontmoedigen, maar ik kan je dan garanderen dat dit voor korte duur is. Vroeg of laat zal je lichaam aangeven dat dit niet de juiste manier is. Dit kan op heel veel uiteenlopende manieren zijn. Denk bijvoorbeeld aan: vermoeidheid, vale huid, haaruitval, futloos en sombere gevoelens, om maar wat te noemen.

Die klachten zijn niet alleen erg vervelend, het verstoord ook nog eens je hele proces van het afvallen! Je zal een andere manier moeten vinden om wederom gewicht te gaan verliezen, maar daarvoor moet je wel eerst méér gaan eten dan dat je deed.

En meer eten van dat wat je deed zorgt ervoor dat je aankomt.

En nu is dat aankomen an sich nog niet eens zo’n groot probleem, maar mentaal gebeurt er natuurlijk ook een hoop! Ongewild aankomen in gewicht terwijl je net een intensief proces hebt gevolgd om juist gewicht te verliezen, daar word je natuurlijk op z’n zachts gezegd niet heel erg blij van. Sterker nog, het kan je vertrouwen in jezelf flink beschadigen, je kan zelfs gevoelens van schaamte krijgen, onzeker worden of jaloezie naar anderen krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over de motivatie die je zou moeten opbrengen om weer opnieuw te beginnen met het leed dat afvallen heet… 

Want zo voelt het nu wel een beetje voor je.

Beetje positiviteit a.u.b

Maar goed.

Genoeg gesproken over hoe het niet moet Let’s give some positivity!

Want weetje? Er is gewoon licht aan het eind van de tunnel!

En wat voor een licht! 

💫 Shine beautiful one! The world needs your light! 💫

Stralen

Gelukkig heb jij elke dag, elke minuut en zelfs elke seconde de kans om een nieuwe keuze te maken. Op welk vlak dan ook! Het voelt misschien een beetje raar om op een random woensdagmiddag om 16.23 te besluiten om het roer om te gooien en anders te willen gaan leven. But why? Wat is het verschil met 1 januari of 23 maart?

En weet je wat nog het mooiste is? Het roer hoeft helemaal niet om! Kleine stapjes hebben het aller maar dan ook het állergrootste resultaat. Dat maakt namelijk dat het een leefstijl wordt. Jouw leefstijl.

Jouw unieke leefstijl!

Ieder moment van de dag kan jij besluiten om íets in je leefstijl te veranderen. 1 ding. Meer is echt niet nodig. Iets is tenslotte beter dan niets!

Doe dat ene ding iedere dag. Dag in, dag uit. Is het er een dag niet van gekomen? Ben je het vergeten of lukt het je even niet? No worries! Volgende dag ga je gewoon verder. De dag daarna weer en weer en weer. Net zolang totdat dat ene ding een gewoonte is geworden. Je hoeft er niet meer over na te denken en het is zo je systeem in geslopen! HOP-PA-KEE! Dit is het punt waar je wat mij betreft echt even de slingers uit de kast mag halen, want mijlpaaltje is het wel hoor.

En zo ga je weer verder.

Tijd voor wat nieuws. Nieuw moment om bewust een nieuwe keuze te makens

Kleine stapjes groots resultaat

En als je denkt, meine guthe waar hebben we het over? Slinger uit de kast voor een extra glas water?

confetti

Oh hell yeah! Weet je wel wat het met je doet als je dagelijks tenminste 2 liter water drinkt? Nou reken maar dat het het afval proces flink bevordert. en je huid! wat dacht je daarvan? Gavere huid, minder lijntjes, meer energie want de afvalstoffen worden sneller geloosd, betere ontlasting, het kan helpen tegen hoofdpijn, donkere kringen onder je ogen worden ook minder waardoor je ineens weer 5 (wat zeg ik 10!) jaar jonger lijkt én water is natuurlijk een lekker goedkop drankje! (uit je eigen kraan dan) En 3 weken geleden haalde je die 2 liter dagelijks niet maar door die ene simpele keuze die jij op een random woensdagmiddag hebt gemaakt, kan je deze #goal afvinken én mag je rete trots zijn op jezelf! Ik zeg, dat is wel meer waard dan een slingertje! Hoppa! Pak die ballonnen er ook nog maar even bij!

En dit is alleen nog maar een voorbeeld met water. Je kan dagelijks zo ontzettend veel kleine stapjes zetten om jouw leefstijl te verbeteren. Als jij dat wilt tenminste!

Dat is wel een belangrijk dingetje om erbij te vermelden. Want als jij het zelf niet per se wilt of überhaupt niet gelooft dat het je gaat lukken, je doet het voor een ander of je doet het omdat het zou moeten.. Hmm.. Nee dan werkt het niet. Maar dat is eigenlijk wel met alles in je leven.

Je intentie moet écht zijn. Echt en zuiver en je moet ervan overtuigd zijn dat jij die bepaalde handeling eigen kan maken en dat het volledig kan integreren in jouw leefstijl. 

believeJe zal er het volste vertrouwen in moeten hebben dat deze gezonde gewoonte je leven zal verbeteren.

En net zoals een routine maken van het drinken van voldoende water, zo zijn er nog heel veel kleine stapjes die op langere termijn een grote positieve invloed op je gezondheid hebben.

Stappen die je vandaag nog kan zetten:

 • Optijd naar bed
 • ’S ochtends meteen opstaan als de wekker gaat
 • Dagelijks een wandeling maken
 • Je maaltijden voor de volgende dag plannen
 • Minder snoepen
 • Meer sporten
 • Beginnen met sporten
 • Volkoren producten eten
 • Positief denken 
 • Geen frisdrank of sappen drinken
 • Verminderen van alcohol
 • Ontspanning momenten inplannen 
 • Begin met boeken lezen

 

En zo kan je de lijst eindeloos aanvullen, net zolang totdat je helemaal tevreden bent over jezelf, hoe je in het leven staat en over je leefstijl.

Verbeter punten mogen altijd het is natuurlijk fijn als er nog dromen en wensen over blijven, maar zorg dat die basis goed is, dat je blij bent en dat je lekker in je vel zit.

Want dat bepaal je namelijk helemaal zelf en je hebt die enorme invloed om daar zelf de controle over te houden. Dus pak die controle.

Mooi toch dat je dit helemaal zelf kan doen?

Hou je dus niet bezig met het tellen van calorieën maar hou je bezig met dat waar je je goed bij voelt.

Zet um op. Jij kan dit!

xoxo

Herken jij je in bovenstaand verhaal, heb je al meerdere pogingen gevolgd om gewicht te verliezen maar is het je tot op heden niet gelukt om het vol te houden. Dan is mijn online training emotie-eten, van weten naar doen misschien wat voor jou.

Emotie-eten-van-weten-naar-doen

Een gezonde leefstijl is een gelukkige leefstijl

Bekijk nu gelijk ons online aanbod aan training die jouw brengen naar waar jij wilt zijn

Categorieën